Alkotó-fejlesztő meseterápia

A mesében “a hősök nem hagyják, hogy a dolgok maguktól elrendeződjenek. Ez azt is jelenti, hogy a mesék felelősségre szólítanak fel saját magunkért és a körülöttünk élőkért egyaránt. A mese hősei folyton mozgásban, „úton” vannak, mert tudják, hogy nem lehet mindent egy helyen megtalálni. Nem is ott keresik. Mennek, mendegélnek, és bárhol járnak, tapasztalatokat szereznek, hogy azokat önmaguk jobbítására fordítsák.”

Boldizsár Ildikó, a Metamorphoses Meseterápia megalkotójának sorai által magunk is rádöbbenhetünk, hogy a mesék hősei mi magunk vagyunk. A mesék gyökerei két helyről erednek: a mese minden motívuma a valóságból merítkezik, másrészt pedig a lélek mélyéből táplálkozik.

mesék képesek gyógyítani? Igen, sebeket gyógyítanak, átlendítenek nehéz helyzeteken, mert nem egy olyan világot mutatnak be, ahol minden rendben van, hanem egy olyat, ahol mindent rendbe lehet hozni, ha mindent megteszünk érte, a rendelkezésünkre álló eszközökkel.

Tanulunk a meséből? Igen, önelfogadást, bátorságot, rezilienciát. Életkészségeket: nincs kívülről jövő megváltás, mindenért meg kell dolgoznunk.

Mindenkinél működik? Igen, mert a mesék megértéséhez születésünkkor magunkkal hozzuk a hét lakattal őrzött kincsesládánkat, és tőlünk függ, megdolgozunk-e azért, hogy minél több titkot megfejtsünk, melyekkel saját életünket tartalmasabbá tehetjük.

Minden helyzetre van megoldás, a hogyanok és miértek tudása bennünk van, a mese segít ezeket aktiválni. A lényeg az, hogy a hős elinduljon, ne ijedjen meg a változás lehetőségétől, hiszen épp erre építheti további életét, méghozzá egy újabb, vélhetőleg magasabb fejlődési fokon. A mesék erőt adnak az első lépések megtételéhez.

Alkotó-fejlesztő meseterápia iskolás gyerekeknek, gyermeket váróknak és gyermeket (elég jól) nevelőknek.

Időpontok és helyszínek