A szuperérzékeny személyek (highly sensitive person) általában pont a különlegességüket nem érzik, működésmódjuk nehézségeit már annál inkább. Hisz hamar telítődnek az ingerektől, biztonságigényük nap mint nap kihívások elé állítja őket, kevésbé tudnak a társaságban feloldódni, mint mások. Mert ők mások. Kutatások szerint minden ötödik ember szuperérzékeny. 

A szuperérzékeny személyiség különlegességei

A szuperérzékenyek jellemzően ezeket a címkéket kapják: félénk, bátortalan, gyenge, társaságkerülő. S mivel céljuk ezektől megszabadulni, olyannak lenni, mint mások, a többiek, gyakran kerülnek feszült, túlingerelt állapotba. Ebben pedig hamar kimerülnek, s furcsa viselkedésük alapján újabb címkéket kaphatnak, amit végül el is hisznek.

Encourage-shy-children-to-become-confident

Milyen előnyei vannak a szuperérzékenységnek? Alaposabb információfeldolgozási mechanizmus, éleslátás, kreativitás, szenvedélyesség, képzelőerő, gondoskodó természet, s igazán kiemelkedő tehetségek, ha  mernek valóban különlegesek lenni.

„A szuperérzékenység alkati adottság: finom idegrendszert és intenzív belső megélésmódot feltételez, és ahogy az alkati adottságoknál általában, úgy itt is kevés az esély ennek megváltoztatására.”

(F. Várkonyi Zsuzsa) 

Rajtad múlik, mit kezdesz az adottságoddal:

kihasználod az előnyeit, mersz különleges lenni, vagy hagyod hogy a címkék önbeteljesítő jóslata által elvessz a tömegben…

Miben segíthet egy coach?

Információt ad a szuperérzékenységről: biológiai, érzelmi, mentális vonatkozásáról egyaránt.

Támogat, hogy felismerd gyermeked, párod, barátod különlegességét a furcsa szokások mögött.

Segít megérteni és elfogadni ezt az adottságod – önmagadban, gyermekedben, társadban.

Eszközöket ad, hogyan kezeld a mindennapok kihívásait, ha szuperérzékeny személyiség vagy.

Technikákat javasol, hogyan segítsd gyermeked ennek megélésében, hogyan készítsd fel ennek elfogadására, hogyan bátorítsd különlegessége megélésében.

Utakat nyit a tehetség kibontakoztatásához önmagad, gyermeked, társad számára.

 

Hogyan használd ki a szuperérzékeny

biológiai – mentális – érzelmi előnyeit?

Hogyan kezeld a túlingerlődést?

Hogyan segítsd gyermeked?

Hogyan tudsz valóban

különleges lenni?

Kérdőív: „Szuperérzékeny vagyok?”; „Szuperérzékeny a gyerekem?

Mire számíthatsz a coaching során?

 

Az első alkalom 60 perc, mely alapvetően egy ismerkedő beszélgetés, a közös munka előkészítése: a probléma feltérképezését, valamint az erőforrások számbavételéhez írás-és rajzminta felvételét jelenti. Már az első alkalommal Te magad is képet kaphatsz arról, milyen utakat tudsz majd kipróbálni a coach segítségével, hogy működő stratégiáid legyenek.

 

A coaching tartós eredményéhez általában 3-5 alkalom szükséges.

Gyerekeknek tehetségtámogatással!!!