BookArt28A mesék azért nyűgözik le a gyerekeket, mert a világot olyannak láttatják, amilyen az valójában: a határtalan lehetőségek birodalmának. Ezek a lehetőségek nem anyagi természetű lehetőségek, hanem abból a világlátásból fakadnak, amely a mesei és a gyermeki gondolkodást összeköti: miként a hős mindig több, mint mi magunk vagyunk, akképpen a világ is több, mint amennyit képesek vagyunk felfogni belőle.  A népmesék egyre inkább kiszorulnak a gyerekek és felnőttek életéből, pedig a mese lélektani hatása (megnyugvás, középpontba rendeződés, feszültség- és szorongásoldás) és tudásközvetítő funkciója az, hogy általa megtanulunk különbséget tenni tett, érzelem és gondolat között, ma is irányadó érték.

Alkotó meseterápia helyszínek: 

DUNAKESZI  –  EGER  –  BUDAPEST

mesék képesek gyógyítani? Igen, sebeket gyógyítanak, átlendítenek nehéz helyzeteken, mert nem egy olyan világot mutatnak be, ahol minden rendben van, hanem egy olyat, ahol mindent rendbe lehet hozni, ha mindent megteszünk érte, a rendelkezésünkre álló eszközökkel.

Tanulunk a meséből? Igen, önelfogadást, bátorságot, rezilienciát. Életkészségeket: nincs kívülről jövő megváltás, mindenért meg kell dolgoznunk.

Mindenkinél működik? Igen, mert a mesék megértéséhez születésünkkor magunkkal hozzuk a hét lakattal őrzött kincsesládánkat, és tőlünk függ, megdolgozunk-e azért, hogy minél több titkot megfejtsünk, melyekkel saját életünket tartalmasabbá tehetjük.

Minden helyzetre van megoldás, a hogyanok és miértek tudása bennünk van, a mese segít ezeket aktiválni. A lényeg az, hogy a hős elinduljon, ne ijedjen meg a változás lehetőségétől, hiszen épp erre építheti további életét, méghozzá egy újabb, vélhetőleg magasabb fejlődési fokon. A mesék erőt adnak az első lépések megtételéhez.

Írások a meséről, meseterápiáról